Bron: http://eoscommunicatie.squarespace.com/weeswijzer |
Maar hoe Sweet is je Home eigenlijk als je weeskind bent. Ik heb daar tot een paar weken geleden nog nooit bij stilgestaan en ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Je gaat hier pas over nadenken als je hier zelf in je directe omgeving mee te maken krijgt. Zelfs dan is het nog lastig voor te stellen hoe het nu echt is voor iemand om wees te worden.
In december sprak ik Jojanneke en zij vertelde mij over haar boek dat 18 januari uitkomt: 'Zo nu ben je wees'. Na een goed gesprek ben ik een beetje meer te weten gekomen. Niet zozeer hoe het nu echt voelt om wees te zijn, want ik denk dat dit niet voor te stellen is als je er zelf niet aan staat. Maar Jojanneke wees mij er wel op dat er genoeg zaken zijn waar ik wellicht in kan steunen. Zo zette zij bijvoorbeeld Weeswijzer op om online crowdsourcing aan te moedigen. Persoonlijk kende ik deze term nog niet, maar het gaat om het delen van kennis -en in dit geval- het helpen van weeskinderen met vragen die zij online en anoniem kunnen stellen. Zaken die vreselijk ingewikkeld zijn als je -bijvoorbeeld- veertien bent en er plotseling alleen voor staat, maar misschien helemaal niet zo ingewikkeld als je -zoals ik bijvoorbeeld- negentwintig bent en al langer op jezelf woont en met belastingaangifte, huurtoeslag, schoolgeld en andere zaken te maken hebt gehad. Iedereen draagt kennis met zich mee, waarom zouden we het niet met anderen delen?!
Graag zou ik in eigen woorden zeggen wat het boek inhoud, maar waarom zou ik als iemand anders dat al heel goed heeft gedaan:
'Zo, nu ben je wees'- het boek
"De bundel 'Zo, nu ben je wees' bevat vierentwintig waar gebeurde situaties uit het verleden van de auteur. Het doet een appèl op maatschappelijke betrokkenheid en het belang van praktische kennisdeling t.b.v. weeskinderen die vandaag voor uitdagingen komen te staan. Bij de verhalen geeft de auteur handreikingen aan omstanders en zorgverleners. Het richt zich op empowerment van weeskinderen, uitgaand van hun eigen competenties. Weeskinderen in Nederland vallen niet op. Zij willen ook niet in kwetsbare zin opvallen, met name in de tienerleeftijd. Dat neemt niet weg dat zij met veel praktische vragen worstelen. Want hoe moet dat eigenlijk, op jezelf wonen? En als je niet terecht kunt bij familie of vrienden, wat dan? Wat zijn eigenlijk je kansen? Wat gebeurt er op school als je met onbegrip te maken hebt? Of als je te laat in de les komt omdat je nog naar de woningstichting moet? Of als het aanpassen in een pleeggezin niet zo soepel gaat? Of als je je je eerste enge belastingenvelop krijgt? Om te voorzien in informatie over deze kwesties wordt rond 1 maart het nieuwe online crowdsourcingplatform van WeesWijzer rond 1 maart gepubliceerd. Hierop kunnen inhoudelijk geïnteresseerden, ervaringsdeskundigen en zorgverleners praktische informatie online delen en concreet antwoord geven op vragen, zodat weeskinderen hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken. De anonimiteit van weeskinderen blijft gewaarborgd, vanuit de overtuiging dat de drempel om praktische oplossingen en informatie te verkrijgen zo laag mogelijk moet blijven en dat dit in discrete vorm het best werkt. Een online platform voor specifiek wezen en halfwezen is nog niet eerder door maatschappelijke instanties ontwikkeld. Het boek 'Zo, nu ben je wees' is een uitgave van WeesWijzer (een non-profitproject van het Rotterdamse bureau Eos Online Communicatie). In sociale media wordt over het boek gesproken en WeesWijzer initieert actief online conversatie in sociale media."
Bron: http://eoscommunicatie.squarespace.com/eosblog/category/weeswijzer |
Bekijk hier wat Jojanneke zelf over het boek zegt.
Ik hoop dat ik je heb kunnen interesseren voor het onderwerp. Mocht je meer willen weten, klik dan hier, volg @Weeswijzer of @Jojanneke op twitter (gebruik #nubenjewees) en/of koop het boek.
Het boek is vanaf 18 januari verkrijgbaar bij het Centraal Boekhuis (ISBN 978-90-820232-0-6) voor boekverkopers en is voor particulieren vanaf 18 januari verkrijgbaar via o.a. Bol.com, via WeesWijzer.nu en de auteur en kost €17,95.
hoi, wat goed van je dat je dit even in de schijnwerper zet! een eigen 'home sweet home' is idd niet altijd vanzelfsprekend!
BeantwoordenVerwijderenHey wat tof dat je dit doet zeg...wat een goed initiatief ook...het delen van informatie voor weeskinderen...echt super!
BeantwoordenVerwijderenDank voor t delen...
xxSas
Als je het zo leest is het inderdaad iets waar je niet bij stil staat. Want hoe vaak vraag je je ouders niet om raad. Geweldig dat dit nu onder de aandacht wordt gebracht.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Helmie.